Vad Gwyneth Paltrow och Chris Martin fick rätt om Conscious Uncoupling


Jag tror Kenny Rogers sa det bäst i sin låt ”The Gambler”: ”Du måste veta när man ska hålla dem, vet när man ska vika dem, vet när man ska gå bort, och vet när man ska springa.”

Även om det är (relativt) lätt att acceptera bra saker som pengar, möjlighet och romantisk kärlek i ditt liv, att kunna känna igen när något inte längre tjänar dig- och i själva verket kan vara att beskar dig- är en annan sak helt och hållet.

Varför gjorde Gwyneth Paltrow och Chris Martin?
Låt oss ta Gwyneth Paltrow och hennes ex make, Coldplay frontman Chris Martin som en perfekt celeb exempel på att veta när (och hur) att bäst vika dem, ska vi?

År 2014, efter nästan ett decennium av äktenskap och 2 barn att tänka på, meddelade de sin ”medvetna frikoppling” på Paltrows livsstilswebbplats, Goop. Termen, ursprungligen myntad av livsstil guru Katherine Woodward Thomas steg till berömmelse till stor del som svar på deras uttalande.

”Vi har alltid bedrivit vår relation privat, och vi hoppas att när vi medvetet uncouple och coparent, kommer vi att kunna fortsätta på samma sätt,” uttalandet läsa.

Martin och Paltrow avslutade sin skilsmässa 2016.

Vad är omedveten frikoppling, egentligen?
Så vad är skillnaden mellan medveten frikoppling och skilsmässa? Är det rent semantiskt? Jag menar, vad är det i orden vi använder egentligen?

Tidigare i år bröt Paltrow ner hennes nu ökända ta på skilsmässa till Dax Shepard på hans ”Fåtölj Expert” podcast.

Av den rituella ilska, bitterhet och separation som vanligtvis kännetecknar även det bästa av skilsmässor innan det är avlägset möjligt att överväga ”att vara vänner”, sade hon, ”Jag undrar om det finns ett sätt att kringgå det och bara gå direkt till den punkt där vi är vänner. Vi är släkt, så är det. Vi kan låtsas att vi inte är det, och hatar varandra… eller, låt oss försöka uppfinna detta på nytt för oss själva.”

– På den tiden hade jag mycket ont, säger hon om den inledande frikopplingen. ”Det kändes som ett sådant misslyckande för mig. Det var så svårt och jag var så orolig för mina barn… Vi vill bara vara snälla mot varandra och bo i en familj.”

Terminologi åt sidan, en familj de har stannat. ”Vi ska ha en helg alla tillsammans; semester, vi är tillsammans. Vi är fortfarande en familj, även om vi inte har en romantisk relation. Han är som min bror, säger hon om Martin.

”Medveten frikoppling” vs skilsmässa
Frasen förlöjligades för att vara ny agey och en själv-helpy-för att inte tala om det hade redan varit ett ämne för utforskning på Goop innan hon själv använde den.

Som svar på ögat rullar, Woodward Thomas påpekar att det finns flera missuppfattningar om frikoppling: att det är bara för kändisar och eliten, till exempel, eller att du måste ha din tidigare make ombord för att åka dit.

Hur medveten frikoppling verkligen fungerar
”Det handlar inte om att bli vän med din tidigare partner om du inte vill vara,” Woodward Thomas säger. ”Om du har blivit illa behandlad du kanske vill aldrig ha något att göra med den personen igen, men du vill inte internalisera ditt hat … Det är särskilt för alla som har det svårt och riskerar att gå in i en negativ cykel som kan hamna skada dem i det långa loppet.”

Den medvetna frikopplingsprocessen är för alla, inklusive någon som fortfarande inte över en gammal hjärtesorg, och även de vars relationer kännetecknas av svek eller missbruk.

Thomas kallar det ”en sak vi strävar efter”, och tillade att hon inte har träffat en person som har gjort det perfekt, inklusive sig själv.

Processen består av flera steg som är inriktade på att identifiera, namnge och acceptera negativa känslor, samt att ta ansvar för sin del i separationen, oavsett hur liten.

Sedan finns det också lite om att förlåta den andra personen och bli förlåten (förmodligen flexibel beroende på sin situation), rensa bort gamla avtal förhållandet bildades för att ge plats för nya, och hjälpa en gemenskap / familj förstå den nya formen förhållandet tar.