Sluta vara en Sidekick: Hur man blir hjälten i din egen historia


När vi läser våra favoritböcker, tittar på våra favoritfilmer, ser våra favorit-tv-program, blir vi absolut förälskade i våra hjältars berättelser.

Allt eftersom berättelsen fortskrider ser vi att deras prövningar och vedermödor alla tjänade dem på något sätt. Deras utmaningar hjälpte dem att ta sig an till tillfället, till och med stärkte dem, och vi ser att historien hände för dem – inte för dem. Men vi tenderar att inte se vår egen livshistoria på samma sätt.

Ser du dig själv som medhjälpare i någon annans historia?
”När vi läser våra älskade böcker eller tittar på våra favoritkaraktärer i filmer blir vi rörda av karaktärernas hinder och utmaningar, och vi ser våra favoritkaraktärer som modiga och heroiska – även när saker inte alltid fungerar till deras fördel”, säger Christine Scott-Hudson, legitimerad psykoterapeut och ägare av Create Your Life Studio i Santa Barbara, CA.

När du tänker på ditt eget liv, verkar det som om du är huvudpersonen – hjälten– av en berättelse om dig? Eller känner du dig som en bifigur i en berättelse om din vän, familj eller partner?

Även om det finns mycket att älska om de bästa sidekick tecken — de ger stöd, perspektiv, och humor — vi alla förtjänar att gå på vår egen hjälte resa.

”De flesta människor är betingade att använda sin historia och sitt förflutna för att hålla sig tillbaka,” säger Tristan Gutner, en omvandling tränare.

Vi ser tillbaka och ser alla misstag vi gjort, möjligheter slösas bort, och smärta upplevt och använda dessa data för att avgöra vad som är möjligt för vår nutid och framtid.

Av ”sidekick” tänkesätt, säger Gutner: ”Deras uppfattning om vad som är möjligt nu bestäms av deras misslyckanden i det förflutna.”

Detta är en otäck självuppfyllande profetia för många människor. ”Det kräver att de är sidekick i berättelsen eftersom de känner sig som ett offer för sitt förflutna. Maktlös, på infall av okontrollerbara omständigheter, säger Gutner.

Sidekick känns som de är bara med på resan, men det är en tur de inte särskilt njuta.

Sluta vara sidekick genom att ändra den mening du ger till ditt förflutna
”Istället för att se misstag, väljer att se fantastiska lärdomar. Istället för att se dåliga beslut, se en lång slingrande väg som ledde dem till just detta ögonblick, perfekt utrustade för att skapa och tjäna på högsta nivå, säger Gutner.

Bli hjälten genom att välja att se det förflutna som har hänt för dig, snarare än till dig
”Vi slutar identifiera oss med en känsla av offerskap och börjar se oss själva som aktiva agenter som kan skapa det liv vi vill ha på grund av vad vi har gått igenom”, säger Gutner.

Att vara stjärnan i ditt eget livs historia kräver en proaktiv strategi, i motsats till en reaktiv strategi. ” Detta innebär att du måste ta initiativet, vilket gör att saker händer kontra väntar på dem att hända,” säger Damon Nailer, en konsult, talare, författare och pedagog.

Bli navigatör av din egen väg och plottern på din egen kurs
”När du tar detta tillvägagångssätt, positionerar du dig för att ha oändlig potential och obegränsade möjligheter. Det finns ingen gräns för vem eller vad du kan bli när du tar ditt öde i egna händer. Genom erfarenhet kan jag intyga att detta är ett av de största beslut du kan fatta om ditt liv eftersom någon gång, tro det eller ej, måste du bli självisk och gå för din, säger Nailer.

Om du inte gör det kan ditt öde skjutas upp eller kanske till och med avbrytas.

Varför, när vi tänker på våra egna livsutmaningar, misslyckas vi på något sätt med att se oss själva som starka, tappra och modiga? ”Vi ser inte skogen för träden”, säger Scott-Hudson. ”Vi har inte samma perspektiv när vi undersöker våra egna utmaningar och hinder.”

Istället tillbringar vi våra liv önskar våra problem bort, som vill bli räddade, snarare än att se vårt mod för varje utmaning för vad det faktiskt är – heroiska!

”Förlora inte berättelsen i din egen historia!” säger Scott-Hudson. Du har övervunnit många utmaningar. Du har slagit oddsen!

Prova denna konstterapi teknik: Skriv ut ditt liv historia som en tidslinje. Snabbt börjar du se kapitlen utvecklas.

”När du noga titta på din egen berättelse båge, kapitel för kapitel, kommer du att börja se hur dina svåraste kapitel faktiskt förde dig dit du behövde vara. Dina mest utmanande kapitel lärde dig vad du behövde veta för att kunna bekämpa nästa drake! Hotande på ditt eget liv som en berättelse, med dig själv som hjälte, kommer att lära dig att livet händer för ditt största goda, dina strider hjälpte dig att lära dig vad du behövde veta, och du har varit en superhjälte hela tiden!” säger Scott-Hudson.