Bra som ny: Hur man älskar din kropp i en plast-besatt kultur


I dagens era av klickbar verklighet och sociala medier blitzes, det är ingen hemlighet att plastikkirurgi kultur blomstrar som det aldrig har tidigare. Kändisar och influencers som nonchalant delar sina kirurgiska eller injicerbara resor med sina fans bidrar i hög grad till normalisering av kosmetiska ingrepp, liksom vår förmåga att airbrush våra selfies innan du postar.

Om alla ser så perfekt och polerad, varför skulle inte någon? Och om alla gör något, kan det inte vara farligt eller upprörande, eller hur?

Även om dessa frågor inte på något sätt är avsedda att döma någon som har valt att genomgå en kosmetisk förfarande, de är avsedda att främja kritiskt tänkande.

Även om det är sant många kosmetiska ingrepp inte är invasiva nog att utgöra allvarliga fysiska risker, redan existerande psykiska tillstånd, och / eller dolda psykiska faror är ofta slätas över eller utelämnas från diskussion.

Med tanke på att kosmetiska ingrepp arbetar för att ”lösa” estetiska frågor (som till stor del är subjektiva), är det föga förvånande att många patienter fortfarande är missnöjda post-op, även när deras förfaranden ansågs framgångsrika. Detta beror på att missnöje med ens utseende tenderar att härröra från osäkerhet-som är till sin natur obrukbara!

Idag är Tal Shaish en lyckligt gift par rådgivare och mor till 10-åriga tvillingar. Hon överlevde bombattacker i sitt hemland och havandeskapsförgiftning under graviditeten. Men förra året upplevde hon en liknande kris som så många av oss — hon blev så osäker om sin kropp att hon sparat ihop sina pengar för att få plastikkirurgi som skulle föra henne tillbaka till hennes ”pre-baby” själv.

Hon konsulterade modetidningar och valde ut sitt perfekta ”nya jag”. När plastikkirurgen tog en svart Sharpie till varje del av hennes kropp, och noterade vad ”behövs” för att vara ”fast” för att göra henne ”bra som ny.”

”När han lämnade rummet, kände jag mig konstig,” Shaish mindes. ”Jag kände mig yr. Jag tittade i spegeln på de stridslinjer som drogs över hela ansiktet med Sharpie, och jag ville inte vara så gott som ny.”

Shaish hade en kraftfull insikt. Alla upplevda brister i hennes kropp var faktiskt markörer för det kraftfulla, meningsfulla livet för en överlevande och mor. Hon gav sig själv att gå ut från plastikkirurgi kliniken, aldrig återvända.

Jag fick min önskan. Min kropp är vacker. Min kropp är lika bra som den alltid har varit.

Tal Shaish
– Bra som ny?
Även om vissa statistik insisterar på att människor är lyckligare efter kosmetisk kirurgi, måste man undra hur lycka definieras (och upplevs) i dessa studier. Lycka, trots allt, ungefär som skönhet, är i betraktarens öga.

En färsk rapport visade att från 2000-2016 ökade kosmetisk kirurgi förfaranden med 132%. Från 2000-2014 ökade mängden pengar som spenderas på Botox av amerikaner med 748% till $ 2,475,908,568. Hälften av dessa patienter är återkommande kunder, med många utveckla plastikkirurgi missbruk. Totalt sett är 85% av patienterna kvinnor.

Även om det inte är lätt att bryta sig loss från samhälleliga programmering som säger oss att vi skulle vara bättre att se smidigare, ljusare, stramare, eller yngre, om du faktiskt vill odla sann självkärlek- som inkluderar en kärlek till din kropp.